top of page

Schrijven is lezen (2)


Schrijven is een reis die begint met lezen, een wijsheid die ook geldt voor mijn schrijfproject EEN LIED, IN BLOED GESCHREVEN. Dit verhaal strekt zich uit over een periode van ongeveer zeventig jaar en neemt ons mee van Haarzuilens rond 1900, via Roermond in de jaren '20, een brute bajes in Leeuwarden tijdens de jaren ’30 en ‘40, tot Woerden in de jaren '50 en het Amsterdam van de jaren '60. Gedurende deze periode verandert de Nederlandse samenleving ingrijpend. Marie, Gérard, Bep, Henk en de mensen om hen heen komen pas echt tot leven als ik ze volledig begrijp: hun identiteit, hun dagelijks leven, hun wereldbeeld, de invloeden om hen heen. Pas dan kan ik hun verhalen invoelbaar vertellen.

 

Ik heb mij het afgelopen jaar ondergedompeld in een zee aan archiefmateriaal om hun persoonlijke verhalen te ontrafelen, en er zijn nog steeds gaten die opgevuld moeten worden. Om een beter begrip van hun wereld te krijgen, verzamel en bestudeer ik boeken en andere publicaties, waarvan je enkele op de foto kunt zien. Het is een fascinerende tijdreis langs verschillende locaties, tijdperken en thema's. Sommige details zijn uiterst relevant, andere zijn misschien slechts een voetnoot waard. Maar beetje bij beetje wordt hun wereld, en daarmee hun lang vervlogen levens, voor mij steeds duidelijker.

 

En ik hoop dat dat straks ook voor jou zo zal zijn.

Comments


bottom of page