top of page

Schrijven is lezen: mijn top 5 van 2023

Wie goed wil schrijven, moet vooral veel lezen. Omdat BORELING én de opvolger die ik in de steigers heb staan literaire non-fictie zijn, heb ik dit jaar vooral boeken uit die categorie gelezen. Sommige zijn voor 2023 verschenen; ik heb ze dit jaar gelezen. Met plezier zet ik de vijf beste voor je op een rijtje.FEBRUARI 1933 – Uwe Wittstock

De Nederlandse vertaling van dit boek verscheen in 2022. Aan de hand van dagboekfragmenten, columns, artikelen en nieuwsberichten geeft de schrijver een indringend en bij vlagen angstaanjagend beeld van de maand waarin de NSDAP aan de macht kwam, vanuit de optiek van de literaire scene van Berlijn. De snelheid waarmee de rechtstaat afbrokkelt en hun wereld radicaal verandert, de angst en ongeloof, de vastberadenheid, naïviteit, passiviteit, verzet en ondergang: onvoorstelbaar dat dit alles in dertig dagen is gebeurd. Buitengewoon beklemmend en geweldig geschreven!

Blijkbaar is het boek uitverkocht, hopen dat er een volgende druk komt! Je kunt het hier in de gaten houden, of natuurlijk het e-book aanschaffen.


DE STAMHOUDER – Alexander Münninghoff

Stom dat ik deze niet eerder heb gelezen, dit fantastische boek stamt uit 2014. Beter laat dan niet: wat een ongelooflijk verhaal en wat is dit goed geschreven. De werkelijkheid verslaat hier elke fantasie. Een familieverhaal dat getekend is door de Tweede Wereldoorlog, over goed en fout en of goed wel echt goed is of eerder sluw, met een grootvader (een van de rijkste ondernemers van Letland) die een paar dagen voor het uitbreken van de oorlog met zijn gezin naar Nederland vluchtte, een vader die zwichtte voor het fascisme, een moeder die geen moeder mocht zijn… met een scherpe pen heeft Münninghoff deze saga zeer leesbaar weten te maken.

Koop 'm bij je boekhandel, de bieb heeft 'm vast ook, en anders Bol wel.


WAANZIN AAN HET EINDE VAN DE AARDE – Julian Sancton

“Deze moet je lezen,” zei de verkoper van Broese tegen mij toen hij mijn stapeltje non-fictie bij de kassa zag. Nou ja, dan nog maar een boek erbij. Gelukkig maar: hij had gelijk. Dit boek uit 2021 verhaalt over de driejarige poolexpeditie met de Belgica, een onwaarschijnlijke reis die begon in 1897. De jonge Belgische commandant van de expeditie, verblind door zijn ambitie de eerste ontdekkingsreiziger te zijn die de geomagnetische zuidpool bereikt, neemt het dramatische besluit door te varen terwijl de zeeën om het schip heen langzaam maar zeker bevriezen. In de maandenlange poolnacht die daarop volgt wordt de bemanning geteisterd door mysterieuze ziektes, terwijl ze langzaam maar zeker krankzinnig worden. Dit boek is uitstekend vertaald uit het Amerikaans, leest als een trein en sleurt je mee naar een andere wereld.

Ome Bol heeft nog voorraad zat, check vooral ook bij je lokale boekendealer.


WAT MAMA NIET VERTELLEN KON – Marcel Maassen

Jaaa, eentje uit 2023! En wát een boek is dit zeg… Cyrilla is een oude bekende van de schrijver, ze vraagt hem om met haar het levensverhaal van haar moeder uit te pluizen. Een halve eeuw was ze innig met haar moeder, maar na haar dood heeft Cyrilla geen flauw idee wie zij werkelijk was. Al snel wordt duidelijk dat wat ze wél weet, grotendeels gelogen is. Wat volgt is een speurtocht dwars over ons continent, waarbij de grote wereldgeschiedenis en het kleinmenselijke meesterlijk met elkaar verweven worden. Wat zich ontvouwt is een verbijsterend levensverhaal tegen de achtergrond van een van de grootste gruwelen uit onze tijd. Niet aarzelen, kopen en lezen. Fantastisch van kaft tot kaft.

Op naar je boekenverkooppunt, of laat Bol je voorzien van dit topboek.


LIEVER DIER DAN MENS – Pieter van Os

Dit boek uit 2019 is uit dezelfde categorie als het vorige, maar dan (zo mogelijk) nog beklemmender. Marianne Schönbach raadde mij deze aan en als zij dat zegt, dan geloof ik dat natuurlijk direct. Anni, een Volksduits meisje uit het oosten van Polen dat door fanatieke nazi’s met liefde wordt grootgebracht, blijkt in werkelijkheid Mala te zijn, een joods meisje uit een orthodox gezin. Zij ontvlucht Warschau terwijl haar familieleden worden vermoord door de nazi’s en begint aan een ongelooflijke reis door Midden-Europa om via Israël uiteindelijk in Amstelveen te belanden. Bloedstollend, meeslepend, ontroerend, adembenemend – wat een leeservaring is dit. Verpletterend goed.

Te vinden bij Bol en bij de betere boekhandel.

Comments


bottom of page