top of page

Verhaal cadeau!


Mijn grote schrijfprojecten vallen in de categorie verhalende (of zo je wilt, literaire) non-fictie. Of ik het leuk vind of niet, bij het maken heb ik mij te voegen naar de feiten, voorzover ze te achterhalen zijn. Uiteraard is er volop ruimte voor creatief denk- en schrijfwerk, maar iemand die dood is gegaan kan ik moeilijk in leven laten, toch?


Een frisse duik

Eens in de zoveel tijd laat ik de teugels los en stort ik mij in een fictief verhaal, waarbij ik naar hartelust allebei mijn duimen leeg kan zuigen. Vorig jaar las ik Een duik in een vijver in de regen van George Saunders, een van de beste kortverhaal-schrijvers die ik ken. Behalve schrijver is hij ook docent: al meer dan 20 jaar begeleidt hij elk jaar een kleine groep getalenteerde schrijvers in het begrijpen van het werk van oude Russen als Tsjechov, Tolstoj, Toergenjev en Gogol. Aan de hand van zeven verhalen van deze vier grootmeesters vertelt hij over fictie schrijven én lezen. Het boek blies mij volledig omver, en bracht mij op een idee...


Gokje wagen

In de zomer van 2022 schreef ik de eerste versie van onderstaand verhaal. Onder het motto 'wie nooit iets waagt is een druif' stuurde ik de opgepoetste versie in voor de Goeken prijs, voorheen de Zilveren Strop. Een beetje té ambitieus misschien, van de 111 inzendingen is mijn bedenksel op de 17e plek gekomen. Heul niet slecht, maar nét buiten de shortlist... en daar baal ik dan wel weer een klein beetje van. Ik had graag een beoordeling door de vakjury gekregen, daar wil ik van leren.


Gelukkig heb ik wel commentaren gekregen van de voorselecteurs (vrijwillige leesenthousiasten). Een paar geinige citaten, geschoond op spoilers:

"Origineel plot. Leest vlot weg."
"Een gruwelijk verhaal. Een fijne opbouw, ik vond het spannend en werd meegesleurd."
"Laat ik beginnen met dat ik het gewoon écht een heel goed verhaal vind. De schrijfstijl is leuk en humoristisch. Je wordt meteen in het verhaal meegetrokken: wat gaat er allemaal gebeuren daar? Verder is het qua taalgebruik en opbouw ook goed. De spanning is gedurende het hele verhaal super. En het einde, ik vind het echt geniaal bedacht."

En mijn persoonlijke favoriet:

"Al met al een vreemd verhaal dat het schrijversvak geen goed doet."


Oordeel zelf!

Hieronder kun je het verhaal downloaden. Gratis, voor niks, je hoeft zelfs je mailadres niet te droppen. Je mag mij wel laten weten wat je ervan vond: mail@martinkoot.nl.

ZESDUIZEND WOORDEN - © Martin Koot
.pdf
Download PDF • 170KBCommentaires


bottom of page