Januari 2023. Tijdens het graven in de familiegeschiedenis van mijn moeder stuit ik op deze trouwfoto uit 1920. De vrouw in de stemmig zwarte trouwjurk is Marie, telg van een Haarzuilense veehouder, nicht van de vader van mijn moeder (mijn opa dus). Haar kersverse echtgenoot is Gérard, kapper... pardon, coiffeur te Roermond. Kijk vooral een tijdje naar de foto. Een wonderlijke combinatie, zeg je? Je hebt meer gelijk dan je denkt.
Achter de foto gaat een drama schuil, dat ik stukje bij beetje aan het opgraven ben. Sinds januari staat mijn schrijversleven in het teken van Hannes, Marie, Gérard, Henny, Bep, Eef, Hendrik, Harry, Freddie - en niet te vergeten Arie. Ik lees over de ontstaansgeschiedenis van Haarzuilens, het boerenleven in het begin van de vorige eeuw en de carrières van psychiaters prof. dr. Jan Bastiaanse en prof. dr. Jan Thiel, verdiep mij in Roermond in de jaren twintig, Woerden in de jaren veertig en vijftig, Beverwijk komt voorbij, Amsterdam in de jaren zestig. Ik bezoek plekken waar delen van het verhaal zich hebben afgespeeld, snuffel in archieven in Woerden, Utrecht, Noord-Holland, Brabant en Limburg, vertaal honderd jaar oude documenten vanuit het Frans naar Nederlands, krijg rode oortjes van smachtende liefdesbrieven en plaatsvervangende schaamte van wanhopige brieven aan rechters...
Boek twee is in de maak en draagt als werktitel EEN LIED, IN BLOED GESCHREVEN. Nu is het vooral een caleidoscoop van flinters en brokken informatie, vermoedens die soms ontkracht, dan weer bevestigd worden, geregeld geen van beide. Wat er uit opdoemt is een hartverscheurend drama vol getekende levens, dat erom smeekt om aan de vergetelheid onttrokken te worden. Op de eerste plaats om degenen die vermorzeld zijn door de gebeurtenissen recht te doen: zoals zo vaak zijn het vooral kinderen die de hoofdprijs betalen. En dat thema is vandaag nog even actueel als in de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw.
O ja, boek één! Daarover heb ik binnenkort nieuws...